menu
menu
 

Klustip » Boren in (kei) harde tegels

HARD GEBAKKEN TEGELS, HOE KOM JE ER DOORHEEN:
Er zijn dus tegels die zo hard zijn gebakken dat je er niet zomaar een gaatje in boort.

 

Hard gebakken tegels

Wat als je een gat of gaatje moet boren in tegels die zo hard zijn dat je denkt dat je er nooit door komt? De oplossing is nabij.

De truuk

Koop een goede set boortjes (niet overdrijven dus geen glasboortjes etc) gewoon een steen- of betonboortjes. Begin te boren met de kleinst mogelijke diameter (2mm of 3mm). Hoe kleiner de diameter hoe minder de weerstand en dus groter de kans dat de harde tegel zich al deels gewonnen geeft. Je kunt zo in ongeveer drie stappen de diameter van het boortje vergroten totdat je het gewenste gat hebt geboord.

gat uitboren in harde tegel
keukenwand gladde keukenmuur

Boorolie om boortje te koelen

Omdat, zeker bij harde tegels, de temperatuur van het boortje al snel oploopt, heb je kans dat het boortje verbrand! Je kunt speciale boorolie kopen of desnoods sla-olie gebruiken om te koelen tijdens het boren. Je neemt een platte oude kwast die je doordrenkt in olie.

Vervolgens boor je dwars door de doordrenkte kwast. Je boortje zal nu minder snel heet worden.

Slijptol voor de grotere gaten

Wanneer je grotere gaten / doorvoeren in tegels moet maken, bijvoorbeeld voor leidingen, dan is boren geen optie. In dat geval slijp je met een slijptol via de achterkant van de tegel het gewenste formaat gat.

gladde keukenwand

Keukenwand zonder tegels

Wat kan je doen om een keukenwand zonder tegels te gebruiken? Gewoon doen!

Hoe ga je te werk »

Lewisplaten zwaluwstaartplaten

LEESTIP: Lewisplaat?

Wist je dat we door de advocaat van de fabrikant werden gesommeerd om onze website aan te passen? Lees ons verhaal over Lewisplaten.

Lewisplaten »

TIP: Algemene klustips

De beste klustips in het algemeen. Wat hebben gierigheid, een plan, informatie, netheid en gereedschap met elkaar gemeen?

Lees de beste klustip(s) »

Nuttige kluslinks

Probeer altijd informatie via meerdere kanalen bevestigd te krijgen. Een aantal relevante en dus nuttige links hebben we in kaart gebracht.

Bekijk relevante links »

Verbouwing 1 de keuken

Verbouwing¹

De verbouwing van een jaren 30 woning. Geen ervaring met verbouwen en nog geen kinderen. Deze woning hebben we volledig gestript en opnieuw opgebouwd.

Bekijk de verbouwing¹ »

bekijk onze tweede verbouwing

Verbouwing²

De verbouwing van een jaren 70 woning. Meer ervaring. Meer geld maar minder tijd én een baby van 3 maanden. De ene verbouwing is de andere niet...

Bekijk de verbouwing² »

Ook interessant?

Sitemap