menu
menu
 

Lewisplaten » Zwaluwstaartplaat of Lewispaat?

Wat als je bijvoorbeeld op een houten vloer een waterdichte dekvloer zou willen maken? Dan begint het met Lewisplaten. Een Lewisplaat is een perfect middel om een (constructieve) vloer op te storten. De naam Lewisplaat is echter niet helemaal juist.

 

"Lewisplaat" generieke naam voor zwaluwstaartplaat?

De naam "Lewisplaat" is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan omdat een fabrikant ooit een patent op de zwaluwstaartplaat had. Dit gepatenteerde product werd in de markt gezet en daarin werd een geregistreerde en beschermde merknaam "Lewis" gebruikt. In die context is de naam "Lewis" in combinatie met het product zwaluwstaartplaat mogelijk verbasterd tot "lewisplaat".

Patent op zwaluwstaartplaat?

Door al die vele jaren heen dat het patent er was, werd in de bouwwereld, de bouwhandel, de aannemerswereld en zelfs de consumentenmarkt steeds vaker de naam Lewisplaat gebruikt voor wat eigenlijk gewoon een zwaluwstaartplaat was. Met die, (destijds) generieke naam voor zwaluwstaartplaten, kwam je altijd terecht bij de gepatenteerde zwaluwstaartplaten van de enige fabrikant van zwaluwstaartplaten. Maar dat was vroeger...

Echt goede zwaluwstaartplaten moet je hebben...

Het werd anders. Het patent op de zwaluwstaartplaat verliep. Wanneer men het nu heeft over een Lewisplaat (of zwaluwstaartplaat), leidt dat niet meer altijd naar die ene fabrikant. Er zijn nu ook andere fabrikanten van zwaluwstaartplaten. Die zetten vergelijkbare of verbeterde en dus makkkelijker te verwerken (want vééééél beter in elkaar te schuiven) zwaluwstaartplaten in de markt.

Mocht je dus overtuigd zijn van de noodzaak van zwaluwstaartplaten voor het maken van je dekvloer of constructieve vloer, weet dan dat je keuze hebt uit verschillende zwaluwstaartplaten.

lewisplaat of zwaluwstaartplaat
lewisplaten of zwaluwstaartplaten

Waarom deze informatie?

Medio februari 2012 werden wij via een heuse advocatenbrief erop gewezen dat de naam Lewisplaat en/of Lewisplaten helemaal niet juist is. En onwenselijk was want voorkomen moest worden dat het zou verworden tot generieke naam voor zwaluwstaartplaten. We werden zelfs gesommeerd(!) om per direct onze website te wijzigen en overal waar het woord Lewisplaat of Lewisplaten hadden geschreven, dit per direct te verwijderen. Nee, wacht. We moesten Lewisplaat wijzigen naar de exacte merknaam (L e w i s ® zwaluwstaartplaten).

Tja, dan kun je twee dingen doen...

Je volgt als een mak schaap de belerende sommatie op en gaat door overal de merknaam te vermelden expliciet "reclame" maken voor een van de vele fabrikanten van onder andere zwaluwstaartplaten. Of je gaat een beetje op onderzoek uit en deelt vervolgens de informatie met iedereen die zoekt naar informatie over Lewisplaten. Want is het niet veel beter om gewoon te informeren?

TIP: Algemene klustips

De beste klustips in het algemeen. Wat hebben gierigheid, een plan, informatie, netheid en gereedschap met elkaar gemeen?

Lees de beste klustip(s) »

Nuttige kluslinks

Probeer altijd informatie via meerdere kanalen bevestigd te krijgen. Een aantal relevante en dus nuttige links hebben we in kaart gebracht.

Bekijk relevante links »

Verbouwing 1 de keuken

Verbouwing¹

De verbouwing van een jaren 30 woning. Geen ervaring met verbouwen en nog geen kinderen. Deze woning hebben we volledig gestript en opnieuw opgebouwd.

Bekijk de verbouwing¹ »

bekijk onze tweede verbouwing

Verbouwing²

De verbouwing van een jaren 70 woning. Meer ervaring. Meer geld maar minder tijd én een baby van 3 maanden. De ene verbouwing is de andere niet...

Bekijk de verbouwing² »

Ook interessant?

Sitemap