menu
menu
 

Klustip » Roetdoorslag voorkomen

ROET VREET ZICH BIJNA OVERAL DOORHEEN:
De beste remedie tegen roetdoorslag is het roet goed te verwijderen in plaats van het alleen te isoleren.

 

Doorslag van roet is hardnekkig

Roet vreet zich makkelijk een weg door je nieuwe stukwerk of verf. De beste remedie tegen roetdoorslag is dan ook het roet goed te verwijderen in plaats van het alleen te isoleren.

Roet is kankerverwekkend

Neem een goede bescherming van je luchtwegen in acht!

Voorkomen van roetdoorslag

Bij een oude veel gebruike schoorstenen heeft het roet zich vaak centimeters diep in stenen en voegen ingevreten. Als je het roet niet verwijderd zal het uiteindelijk door het stuckwerk komen.Verwijder daarom zoveel mogelijk roet. Dit kan met een staalborstel maar hiermee komen schadelijke en fijne roetstoffen vrij en verwijder je slechts een zeer klein laagje. Bik daarom het roet weg en krab de voegen (deels) uit.

voorkom roetdoorslag
roetdoorslag verwijderen

Geen leuk klusje

Zelf hebben wij met een freesmachine een paar cm muur uitgefreest. Dat is sneller en beter dan met de hand bikken. De laatste stap is dat je de muur goed isoleert. Je gebruikt hiervoor een goed dekkende (isolerende) verf in één of meerdere lagen. Hierna zorg je dat de ondergrond geschikt wordt gemaakt voor de stuckadoor.

Snelle oplossing (niet aanbevolen)

Als je de mogelijkheid hebt en je hebt geen bezwaar tegen een holle wand dan kun je een stuck- of gipsplaat over de muur plaatsen. Je hebt op deze manier niks meer met het roet te maken. De muur is minder te gebruiken als bevestigingswand.

schoorsteen slopen

Schoorsteen slopen

Zelf een schoorsteen weg halen? Als je het verstandig en met beleid aanpakt kan dat goed zelf. Lees onze ervaring met het slopen van het rookkanaal.

Zelf schoorsteen slopen »

Lewisplaten zwaluwstaartplaten

LEESTIP: Lewisplaat?

Wist je dat we door de advocaat van de fabrikant werden gesommeerd om onze website aan te passen? Lees ons verhaal over Lewisplaten.

Lewisplaten »

TIP: Algemene klustips

De beste klustips in het algemeen. Wat hebben gierigheid, een plan, informatie, netheid en gereedschap met elkaar gemeen?

Lees de beste klustip(s) »

Nuttige kluslinks

Probeer altijd informatie via meerdere kanalen bevestigd te krijgen. Een aantal relevante en dus nuttige links hebben we in kaart gebracht.

Bekijk relevante links »

Verbouwing 1 de keuken

Verbouwing¹

De verbouwing van een jaren 30 woning. Geen ervaring met verbouwen en nog geen kinderen. Deze woning hebben we volledig gestript en opnieuw opgebouwd.

Bekijk de verbouwing¹ »

bekijk onze tweede verbouwing

Verbouwing²

De verbouwing van een jaren 70 woning. Meer ervaring. Meer geld maar minder tijd én een baby van 3 maanden. De ene verbouwing is de andere niet...

Bekijk de verbouwing² »

Ook interessant?

Sitemap