menu
menu
 

Klustip » Zelf schoorsteen slopen en weghalen

DOE HET VEILIG EN WEET HOE VER JE KUNT GAAN:
Afhankelijk van de opbouw kun je soms de schoorsteen op het dak intact laten. Meestal kan dat echter niet.

 

Werk van boven naar onder

Wat als je een schoorsteen niet meer wordt gebruikt. Een schoorsteen moet vaak vanaf het dak verwijderd worden omdat deze van de vloer tot boven het dak is opgebouwd.

Het is niet altijd mogelijk de schoorsteen in zijn geheel vanaf het dak te verwijderen. Bijvoorbeeld omdat rookkanalen in de schoorsteen met een andere woning / etage worden gedeeld.

Ondersteuning met een latei

Belangrijk is dan dat je alles wat zich boven de te slopen schoorsteen bevindt goed wordt ondersteund. Dit kan bijvoorbeeld met een latei of stalen bint.

schoorsteen verwijderen
schoorsteen slopen

Voorzichtig slopen

Wanneer je een schoorsteen gaat slopen doe je dit met beleid. Zelf hebben we de schoorsteen bij onze vorige verbouwing in 2003 bijna steen voor steen verwijderd. Een belangrijke reden hiervoor was het vrij komen van schadelijk roet.

Het roet

Roet is kankerverwekkend. We hebben ervaring opgedaan met het verwijderen van roet en het voorkomen van roetdoorslag. Lees daarom vooral ook onze klustip roetdoorslag voorkomen.

roetdoorslag voorkomen

Voorkom roetdoorslag

Als je je schoorsteen hebt verwijderd kom je roet tegen. Om roetdoorlag te voorkomen moet je rigoreus te werk gaan.

Roetdoorslag voorkomen »

Lewisplaten zwaluwstaartplaten

LEESTIP: Lewisplaat?

Wist je dat we door de advocaat van de fabrikant werden gesommeerd om onze website aan te passen? Lees ons verhaal over Lewisplaten.

Lewisplaten »

TIP: Algemene klustips

De beste klustips in het algemeen. Wat hebben gierigheid, een plan, informatie, netheid en gereedschap met elkaar gemeen?

Lees de beste klustip(s) »

Nuttige kluslinks

Probeer altijd informatie via meerdere kanalen bevestigd te krijgen. Een aantal relevante en dus nuttige links hebben we in kaart gebracht.

Bekijk relevante links »

Verbouwing 1 de keuken

Verbouwing¹

De verbouwing van een jaren 30 woning. Geen ervaring met verbouwen en nog geen kinderen. Deze woning hebben we volledig gestript en opnieuw opgebouwd.

Bekijk de verbouwing¹ »

bekijk onze tweede verbouwing

Verbouwing²

De verbouwing van een jaren 70 woning. Meer ervaring. Meer geld maar minder tijd én een baby van 3 maanden. De ene verbouwing is de andere niet...

Bekijk de verbouwing² »

Ook interessant?

Sitemap